Mijn ervaringen

Op dit moment loop ik stage in groep 8. De kinderen uit mijn stagegroep hebben allemaal een smartphone en maken gebruik van WhatsApp. 
Naast het gebruik van WhatsApp, hebben een aantal kinderen een account op Instagram of Facebook. 

De afgelopen tijd heb ik gemerkt dat kinderen erg druk zijn met social media of online spellen. Ze vinden het jammer dat de smartphone thuis moet blijven en de jongens hebben het veel over de nieuwste game van FIFA. Jammer genoeg wordt de social media ook wel eens op een verkeerde manier gebruikt, waardoor sommige kinderen hier nare ervaringen aan ondervinden.

Een van de kinderen uit mijn stagegroep is de dupe geworden van cyberpesten. Als er sprake is van cyberpesten, dan stuurt de pester vervelende berichtjes naar een ander kind of wordt er bijvoorbeeld een nepaccount aangemaakt. 
Na het voorval in mijn stagegroep, is er meer aandacht geschonken aan het gebruik van media en de gevaren er van. De leerkracht van de groep heeft verschillende onderwerpen besproken in de klas, zoals cyberpesten, privacy, de gevaren en de regels en hierdoor zijn alle kinderen een stuk mediawijzer geworden. 

Tijdens de week van de mediawijsheid werden de kinderen zich ook bewust van de kansen en gevaren van de media. Ik vind deze week echt een goede zaak, omdat er hierdoor meer aandacht wordt besteed aan het gebruik van de media en heb ik gezien dat kinderen spelenderwijs zich meer bewust worden van de gevaren die het mediagebruik met zich meebrengt.

Preventief handelen en passend onderwijs
Na mij te hebben verdiept in de theorie en de ervaringen die ik heb meegemaakt op stage, ben ik van mening dat het absoluut nodig is dat alle kinderen over mediawijsheid beschikken. Leerkrachten en ouders kunnen er samen voor zorgen dat kinderen de voordelen en nadelen van media zien en door preventief te handelen, zal het social media gebruik onder kinderen een stuk veiliger worden. 

Het preventief handelen kan worden gedaan door voorlichting te geven aan kinderen en ze te laten zien wat de voordelen en nadelen zijn van mediagebruik. Tegenwoordig spreken veel leerkrachten over het begrip 'passend onderwijs'. Onder passend onderwijs wordt verstaan dat kinderen zo optimaal mogelijk kunnen leren en dat er aangesloten wordt bij de onderwijsbehoeften van de kinderen. Als kinderen dus op de hoogte worden gesteld van de gevaren van het gebruik van social media, dan zou dit er voor kunnen zorgen dat er minder kinderen de dupe worden van bijvoorbeeld cyberpesten. Hierdoor wordt de sfeer in de klas beter, zitten kinderen beter in hun vel en krijgt elk kind de kans om optimaal te leren.